Verschillende soorten CAT Gen7  tourniquetten

CAT Tourniquet GEN 7

Door de kennis die is opgedaan in conflict- en oorlogs gebieden is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor ernstige bloedingen binnen de eerste hulp. De oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld heeft een grote vraag teweeggebracht maar ook meer en meer voorvallen met een messteek heeft aan grotere vraag bijgedragen. Een ernstige bloeding, ook wel een verbloeding genoemd, kan in zeer korte tijd levensbedreigend zijn. Het is dus zaak dit levensbedreigende bloedverlies snel te stoppen.

Stop de Bloeding Red een Leven
De cursus Stop de Bloeding Red een Leven is de eerste gecertificeerde cursus om een ernstige bloeding te stoppen. Tijdens deze cursus kunnen cursisten leren hoe een ernstige bloeding gestopt wordt en wat daar voor nodig is. er wordt ook gewerkt met het CAT tourniquet. Als u meer informatie wilt over de cursus neemt u dan gerust contact met ons op. Wij werken samen met Arehbo in Ede die deze cursussen verzorgd.

CAT Tourniquet GEN 7
Het door ons aangeboden CAT tourniquet gen 7 is het originele tourniquet het is daarnaast ook een veel gekopieerd model wat soms verkocht wordt. De originele modellen zijn voorzien van de juiste labels en vaak zelfs genummerd. Het CAT tourniquet gen 7 wordt ook in de trainingen Stop de Bloeding Red Een Leven gebruikt. Het tourniquet is met één hand te gebruiken waardoor ook gewonde slachtoffers dit zelf kunnen doen. Snelle eerste hulp door omstanders of hulpverleners die al ter plaatse zijn, zoals bedrijfshulpverlening (BHV), politie, brandweer of marechaussee, kan voorkomen dat mensen doodbloeden. Dat geldt natuurlijk ook voor meer alledaagse verwondingen waarbij levensbedreigend bloedverlies optreedt, bijvoorbeeld bij ongevallen met machines, een val door een glazen deur of ernstige open botbreuken. We zien de laatste tijd meer en meer vraag uit branches als de metaalverwerkende sector waarbij scherpe zaagsnedes soms ernstige bloedingen veroorzaken. Ook in de hout- en bosbouw is er meer vraag door het vele werk met de kettingzaag. 

Varianten van de CAT tourniquet gen 7
Er is een oranje en een zwarte versie beschikbaar. De oranje versie van de CAT tourniquet is voornamelijk in gebruik bij de hulpdiensten, de zwarte wordt gebruikt bij onder andere het leger en speciale eenheden van de politie. Daarnaast wordt de blauwe CAT tourniquet gebruikt voor training. Het gebruik van de blauwe en zwarte tourniquet is eenmalig en let op dat je een stift voor tijdnotatie gebruikt bij het aanleggen ervan.Het gebruik van de C-A-T tourniquet

In het filmpje van North American Tactics wordt uitgelegd hoe de C-A-T Tourniquetten gebruikt moeten worden. Eerst wordt er getoond hoe de tourniquet wordt aangelegd met twee handen om het bovenbeen. Vervolgens zie je hoe een tourniquet aangelegd wordt met 1 hand om een arm.