Eerst water, de rest komt later.... maar wat als er geen water in de buurt is?

Het gebruik van Burnshield

Het gebruik van Burnshield Hydrogel kompressen en dekens is een veilige, efficiënte en volwaardige koelmethode voor het koelen van brandwonden. Burnshield heeft als basis een waterachtige, melkwitte tot heldere hydrogel, bestaande uit 96% water, waaraan conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. De belangrijkste werkzame stof in de hydrogel is Melaleuca Alternifolia, beter bekend als Tea Tree Olie. Deze etherische olie uit Australië werkt ontsmettend, stimulerend, bacteriedodend en voorkomt littekenweefselvorming. Ook heeft deze olie een enigszins pijnstillende werking. Steeds meer wordt deze Tea Tree Olie gebruikt in tal van producten.

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat Hydrogel exact hetzelfde effect heeft als verkoelend lauw water. Ook wanneer de gel pas na 30 minuten wordt aangebracht, is er een aantoonbaar positief effect op de diepte en omvang van de wond en derhalve ook op de genezing. Burnshield trekt als het ware de warmte uit de huid. Burnshield is verkrijgbaar als kompres, deken en een gel. BHVsupport heeft tal van deze producten in huis en levert dit uit voorraad. De kompressen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen voor verschillende lichaamsdelen en zijn gemaakt van een synthetisch foam. Dit kan een maximum aan gel fixeren en sluit naadloos op alle contouren van het lichaam aan. De dekens zijn gemaakt van een 100% wollen basisstof, zodat deze zelfs bij extreme temperaturen niet kan ontbranden en kan worden gebruikt om lichaamsdelen of de patiënt in z’n geheel in te wikkelen. Er zijn ook enkele Burnshield sets leverbaar met bijpassende tas en verbandmiddelen voor een goede toepassing en fixatie van de kompressen.

Bij de behandeling van een brandwond zijn de volgende onderwerpen belangrijk:

 • Eerste hulp
 • Optreden en bestrijden van shock
 • Behandeling van brandwond en wondgenezing
 • Optreden van complicaties

Koelen van een brandwond

Bij de behandeling van een brandwond na verbranding is het eerste wat men moet doen koelen. Een bekende slogan is dan ook "eerst water, de rest komt later". Het koelen doe je over het algemeen met lauwwarm stromend water zodat het slachtoffer niet onderkoeld raakt. Minimaal 10 minuten koelen en nog beter is om dat langer te doen. Koelen heeft een heel duidelijk effect op de door de patiënt gevoelde, meestal zeer hevige pijn. Stopt men met koelen dan neemt de pijn weer toe. Is er niets anders, gebruik dan desnoods slootwater. Water is echter niet altijd in de buurt hoe goed zou het dan zijn wanneer u een goed product voorhanden heeft wat u hierbij kunt gebruiken.

Behandeling van brandwond: afdekken

Het verbrande oppervlak van de huid wordt losjes afgedekt, bij voorkeur met metallineverband of gaas. Dit verband bevat een aluminiumlaag, waardoor het niet vast kan plakken aan de wond. Indien dit niet aanwezig is kan men een schoon servet of een schone handdoek of theedoek gebruiken. Is een groot oppervlak van de huid verbrand dan kan dit worden afgedekt met een gestreken schone doek of laken. Schakel in geval het gaat om grotere oppervlakken altijd de hulp in van een huisarts of zelfs de Ambulance. Hierbij is een stelregel dat oppervlaktes groter dan een handpalm al door een huisarts beoordeeld moeten worden. 

Bezig met zoeken...

Bezig met zoeken naar

De werking van Burnshield bij brandwonden.

De werking van Burnshield wordt in dit filmpje perfect getoond met behulp van een thermometer. Het kompres geeft een zeer goede bescherming en de burnshield hydrogel geeft een dusdanige verkoeling dat de brand en de hoge temperatuur geen kans krijgt en zeer snel wordt ook de temperatuur van het oppervlak verlaagt.

Via de onderstaande knoppen vindt u enkele van onze burnshield producten.

Voordelen van Burnshield Hydrogel

 • Burnshield is voor alle brandwonden geschikt;
 • patiënten kunnen direct vervoerd worden, de behandeling hoeft niet gestaakt te worden;
 • Burnshield koelt, verlicht de pijn, minimaliseert de ontwikkeling van de brandwond;
 • er ontstaat geen onderkoelingsgevaar;
 • Burnshield is steriel en antibacterieël en wordt in kompresvorm geleverd;
 • Burnshield is Ph-neutraal en hypoallergeen (niet irriterend en niet toxisch);
 • Burnshield hecht niet aan de wond;
 • de wond blijft diagnostiseerbaar;
 • kan 12 tot 24 uur werkzaam blijven