Heeft een AED onderhoud nodig en hoe doe je dat?

AED apparaten zijn apparaten die altijd aan of standby staan. Dat is tenminste zo wanneer de batterij voldoende vol is en er geen verdere storingen in de AED aanwezig zijn. De AED communiceert als het ware ook altijd doordat iedere AED een statusindicator heeft zoals een klein ledlampje of een ander kenmerk waardoor je de status van de AED weet. Bij bijvoorbeeld de Lifeline AED knippert er een lampje op de AED geel als deze goed functioneert en rood wanneer de AED een storing heeft. Bij de Zoll AED zie je dan weer een groen vinkje of een rood kruisje.

AED's kunnen goed tegen stof en vocht maar het is altijd goed om dat goed schoon te houden. Je kunt daarmee zorgen dat de AED geen last heeft van overbodig vuil en het staat natuurlijk ook netjes. Het afnemen kun je met een klamvochtige doek doen. Vaak zijn AED's geplaatst in de daarvoor geschikte bijpassende tassen. In deze tassen kun je eigenlijk ook altijd aan de buitenkant de statusindicator zien.

Hoe zit het dan met AEDonderhoud?

Zoals hierboven al enigszins beschreven heeft een AED niet ech onderhoud nodig, we mogen er op vertrouwen dat de zelftest die een AED doet op het juiste moment aangeeft als er iets aan de AED gedaan moet worden. Tegenwoordig worden er meer en andere controles gedaan waardoor je bijvoorbeeld weet dat de elektroden vervangen moeten worden of dat de Accupack van de AED bijna leeg is. Bij controle van een afwijkende statusindicator geeft de AED dan ook soms nog een servicecode of wat er met de AED aan de hand is. De nieuwste varianten AED's met een scherm zoals de Lifeline View of de Mindray AED geven in het scherm dan weer wat er aan de hand is.